Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]
[...] tu rozpatrzeć stan ustroju, prawidłowość rozgrzewki, sposób progresji, zakres ruchu, typ ćwiczeń, wcześniejsze urazy, stosowanie dopingu, picie alkoholu (etanol ma wpływ na ilość kontuzji). Zdarzało mi się doznać kontuzji w ostatniej serii przysiadów, która była rutynowa, wcale nie „wyżyłowana”. Naciągnąłem lewego przywodziciela przy ósmym [...]
[...] Omega 3 są niezbędnym składnikiem diety, który dba o serce i układ krwionośny. Ich działanie poprawia m.in. profil lipidowy. Obniżają cholesterol całkowity, jak i podnoszą ilość "dobrego cholesterolu HDL". Kwasy omega 3 są bardzo dobrym pomysłem jako prezent dla seniorów. 3. ALLNUTRITION Berberyna HCL Berberyna jest znakomitym dodatkiem do [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
Na temat cholesterolu krąży niesamowita ilość mitów. Metabolizm i rola cholesterolu w ustroju są dla większości ludzi jedną wielką niewiadomą, temat jest niezrozumiały. Dlatego, powstają prostsze wytłumaczenia rozmaitych zjawisk. Tak samo postępowali ludzie pierwotni, tworzono legendy i mity mające uzasadniać straty wskutek uderzenia pioruna [...]
Stres jest ogólnym pojęciem oznaczającym zaburzenie homeostazy, czyli jest to zaburzenie środowiska, które jest optymalne dla organizmu. Stres ma obecnie złą reputację, ale jest częścią naturalnych mechanizmów adaptacyjnych i odpowiedzi fizjologicznej typu walka lub ucieczka (ang. fight or flight). Do nagłej odpowiedzi przygotowane są włókna typu [...]
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
[...] większość (od 60% do 80%) całkowitego wydatku energetycznego (TEE). Termin REE jest często używany zamiennie z BMR (metabolizm spoczynkowy) i jest definiowany jako minimalna ilość energii niezbędna do utrzymania jednostki przy życiu w stanie równowagi energetycznej. Co wchodzi w skład REE/BMR? Utrzymanie pracy serca i krążenia krwi (krew [...]
Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]
Jak wiadomo, zdrowy sposób odżywiania jest kluczowym elementem w dążeniu do ładnej sylwetki, zdrowia oraz lepszego samopoczucia. Jednakże konwencjonalna dieta większości z nas, w dzisiejszych czasach, nie ma zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem. Wysokoprzetworzone, kolorowe, gotowe produkty przyciągają nas swoim atrakcyjnym wyglądem, smakiem i [...]
[...] otoczenia (rodziny, koleżanek itd.). Nie musisz jeść 5 posiłków dziennie, jest to mit. Odchudzanie zależy od bilansu energetycznego. Jeśli jesteś w stanie zjeść odpowiednią ilość energii w trzech posiłkach to wystarczy. Zbyt częste spożywanie węglowodanów i białka powoduje huśtawkę insulinową i supresję wykorzystania tłuszczu zgromadzonego np. [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
[...] mnie, czy to ma być 300, 500 czy 1000 kcal w posiłku. Zależy, jak masz ułożony plan i czy trzymasz się określonych założeń dietetycznych. Jeśli jesteś na redukcji: skład i ilość kalorii w posiłku potreningowym również będzie zależeć od przyjętego dobowego rozkładu kalorycznego. Może się okazać, iż jest to najlepsza pora na porcję węglowodanów [...]
W Internecie powielane są rozliczne mity dotyczące treningu, diety i suplementacji. Dzieje się tak, ponieważ czytanie książek jest męczące - łatwiej jest oglądać skrótowe opracowania na YouTube, których jakość bywa zróżnicowana. Zdarzają się bardzo dobre podsumowania, ale spotyka się też ewidentną dezinformację. Oto 6 nadal najpopularniejszych [...]
[...] wchodzą tu rozmaite, dodatkowe czynniki: stężenie hormonów tarczycy, wolnych hormonów tarczycy, testosteronu i wolnego testosteronu, estradiolu, IGF-1, insuliny, glukozy, ilość masy mięśniowej efektywnej itd. Podsumowanie Jeśli zużycie 400 kcal na treningu powtarzanym 5 razy w tygodniu powinno wywoływać pozbywanie się 250 g tłuszczu tygodniowo [...]
[...] nie rozbudowujesz masy mięśniowej ani siły. Jak to możliwe? Sama sesja oporowa powoduje, że jesteś słabszy, wolniejszy, czyli odczuwasz spadek możliwości wysiłkowych. Spada ilość glikogenu („paliwa”) i pojawiają się uszkodzenia włókien. Osłabienie może utrzymywać się nawet przez kilka dni. Wzrost masy mięśniowej i siły zależy od tego, co robisz [...]
W dzisiejszym artykule zmierzymy się z kilkoma często spotykanymi mitami dotyczącymi dietetyki, farmakologii i treningu siłowego. Są one niezwykle często spotykane, mimo iż wiele z nich było już wielokrotnie wyjaśnianych. Powtarzają je nawet osoby z grupy wiekowej 50+, które powinny dysponować już wystarczającą wiedzą i orientacją w tematach [...]
[...] Podsumowanie Na koniec warto wspomnieć, iż nawet metoda DEXA może wykazywać liczne błędy pomiarowe, np. u osób otyłych zaniża znacząco masę kości lub silnie przekłamuje ilość tkanki tłuszczowej przy jednokrotnym skanowaniu ciała (nawet do 5%!). To też może tłumaczyć „fenomenalne” wyniki pomiarowe w cytowanym badaniu. Referencje: Małgorzata [...]
Jak powszechnie wiadomo, podstawą codziennej diety powinny być zdrowe i wartościowe pokarmy charakteryzujące się niską gęstością energetyczną i zarazem wysoką – odżywczą. Dlatego też zaleca się, by codzienne posiłki opierać na produktach niskoprzetworzonych, takich jak świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża oraz pseudozboża, dobre jakościowo [...]
[...] dostarczany wyłącznie z produktów roślinnych. Dorosłym, zdrowym osobom zaleca się dzienne jego spożywanie w ilości ok. 30 g. zaś w dietach Kwaśniewskiego i Atkinsa jego ilość jest znikoma. Jego braki w diecie wpływają negatywnie na pasaż jelitowy, przyczyniają się do zalegania resztek pokarmowych w jelitach, zwiększają wchłanianie [...]